Onderhoud van bomen en heggen

 

Het snoeien van bomen

Een mooie tuin valt vooral op door de pracht en de gezond­heid van de planten die zich erin bevinden. De bomen, of het nu altijdgroene bomen, bomen met vallende bladeren, fruit­bomen of sierbomen zijn, vormen dan ook een fundamen­teel element, zowel in grote groene gebieden als in kleinere stadstuinen, omdat ze diepteperspectief bieden, gezellige, intieme hoekjes vormen en in de zomer schaduw bieden. Bomen en planten vereisen niet-aflatende, voortdurende verzorging en behandelingen: daarom volgen hier enkele opmerkingen over de belangrijkste werkzaamheden die no­dig zijn voor het juiste onderhoud.

Snoeien: waarom, hoe en wanneer 

Er zijn vele redenen voor het snoeien van bomen en planten: om overmatige groei tegen te gaan; om de ontwikkeling van geënte planten vorm te geven (bij fruit-of sierbomen); om de bloei of de vruchtvorming te bevorderen; om oude, verzwakte planten weer kracht te geven; om dode en on­regelmatige takken te verwijderen en zodoende de vorm te controleren; om onevenwichtigheden te compenseren die veroorzaakt zijn door eerder snoeien; om de verrijking van een overplanting te bevorderen doordat de transpiratie van de bladeren wordt beperkt.
Snoeien is een uiterst delicate bezigheid: het is belangrijk de harmonie en de ontwikkeling van de boom te respec­teren, en onjuiste en schadelijke ingrepen, zoals het in het wilde weg zagen, moeten worden vermeden. Het snoeien moet op het juiste moment en in de juiste mate gebeuren - afhankelijk van het soort planten - maar ook met de juiste techniek: de snede moet scherp zijn, schuin, en dicht in de buurt van een knop of knoest, zo mogelijk op takken met een niet al te grote doorsnede. 

De verzorging van heggen
en het verzamelen van bladeren 

Heggen vergroten de hoeveelheid groen die aanwezig is en bepalen in belangrijke mate de persoonlijkheid van de tuin, onder andere omdat het mogelijk is speciale, exclusieve vor­men te creëren.
De noodzakelijke onderhoudswerkzaamheden bestaan uit het regelmatig verwijderen van te dichte takken, zodat er lucht kan circuleren in het midden van de kruin en de basis kan worden versterkt; uit het zo compact mogelijk houden van het buitenste oppervlak, door de nieuwe groei vaak te toppen, waarbij er echter op moet worden gelet dat de snede niet te diep gaat, want daardoor ontstaan er lelijke en gevaarlijke “gaten”; en uit het verwijderen van droge of beschadigde elementen, vooral in de lente en in de herfst.

Het laten groeien en onderhouden van een weelderige heg

Alvorens een heg te creëren moet de positie voor het plan­ten van de bomen of struiken goed worden bestudeerd, om te voorkomen dat er wettelijke beperkingen en eventuele plaatselijke reglementen worden overtreden. De beste periode om een heg te planten is tussen het begin van de herfst en het begin van de lente. Om een dichtbe­groeide heg te krijgen met de gewenste vorm, moeten de struiken op korte afstand van elkaar worden geplant en moet men het geduld opbrengen om de bovenste takken al vanaf het tweede jaar te toppen, zodat de groei van de lagere uit­lopers wordt gestimuleerd. Voor deze werkzaamheden moe­ten de juiste machines worden gebruikt, zodat er uitstekende resultaten worden behaald en er veilig gewerkt kan worden. De heggenschaar is geschikt voor nauwkeurige werkzaam­heden, aangezien hiermee een duidelijke, precieze snede mogelijk is, die onmisbaar is voor een mooi resultaat en om de gezondheid van de planten te beschermen. 

Het verwijderen van bladeren en ander vuil

Voor het schoonhouden van gazons en lanen van bladeren, takken en andere soorten vuil, kan men gebruik maken van zowel handbediende als ruggedragen blowers en zuigers. De verkrijgbare uitrustingen bieden dan ook de mogelijkheid de technologische oplossing te kiezen die het beste aansluit op de verschillende eisen die aan het werk worden gesteld. Het gaat om specifieke en goed te hanteren instrumenten, waarmee eenvoudig, stil en snel kan worden gewerkt. Sommige modellen, die over het algemeen worden gekenmerkt door een benzinemotor, kunnen met behulp van speciale verzamelkits gemakkelijk worden omgebouwd tot zuigers: zij snijden het verzamelde materiaal fijn met een hakmes en verminderen het volume in de zak. Bovendien kunnen ze zijn voorzien van trillingsdempende systemen die de motor van de handgrepen en het machinehuis isoleren, zodat de trillingen die tijdens het werk op de bediener worden overgebracht, aanzienlijk worden beperkt.

Het kiezen van de meest geschikte machine  

Door geschikte instrumenten te gebruiken voor het snoeien kunnen de planten op de juiste manier groeien, en zijn ze gemakkelijker te verzorgen. De keuze van het beste gereedschap moet worden gemaakt op grond van de specifieke eisen en de adviezen van deskundigen in deze sector.
 
Voor het snoeien van planten kunnen kettingzagen en snoeizagen worden gebruikt: kettingzagen zijn in vele soorten en maten verkrijgbaar, zodat kan worden voldaan aan de uiteenlopende eisen van de gebruikers. Wie een kleine tuin heeft, gebruikt deze machines alleen voor het snoeien van de dikste takken van de bomen, maar als hij in het gelukkige bezit is van een open haard, kan de kettingzaag ook dienen voor het zagen van houtblokken. Hetzelfde geldt ook voor snoeizagen, machines die het mogelijk maken takken op grote hoogten en in moeilijke omstandigheden te zagen.
© 2002-2014 Bemak Benelux NV
Wenenstraat, 7 - 2321 Meer - Tel 0032 (0)3 6850773 - Fax 0032 (0)3 685 0843
| voorwaarden en bepalingen | credits | info@bemakbenelux.be | all right reserved |
XHTML